Domowy sorbet rabarbarowo-truskawkowy

Domowe lody kojarzą mi się z moim dziadkiem pochylonym nad beczka, lepkimi palcami i niezapomnianym, śmietankowym smakiem. Pewne wspomnienia z dzieciństwa są nie do odtworzenia, można jednak próbować. Dziś przedstawiam wam owocowy sorbet idealny na pierwsze upały, który łączy truskawki i rabarbar z orzeźwiającą nutą pomarańczowej skórki i imbirem. Potrzebna będzie maszynka do lodów, lub, jeśli takowej nie posiadacie, wolne popołudnie.











Uwaga: przygotowywanie tego przepisu bez maszynki do lodów jest oczywiście możliwe, jednak dość pracochłonne. Wymaga wolnego przed- lub popołudnia pełnego mieszania, a efekt idealny i tak nie zawsze jest zagwarantowany.

Składniki (około 1 litr sorbetu):

- 5 lasek rabarbaru
- 1 szklanka posiekanych truskawek
- 0.5 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki pomarańczowej skórki
- 1 łyżka tartego imbiru

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieść w garnku i zagotuj pod przykryciem. Gry cukier się rozpuści, a rabarbar zacznie rozpadać na kawałki zdejmij z ognia i przestudź.

2. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli nie możesz się pozbyć włóknistych części rabarbaru, przecedź przez sitko.

3. Jeśli dysponujesz maszynką do lodów zamroź masę w zamkniętym pojemniku, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami jej producenta. Wykonanie miękkich lodów bez maszynki jest dość praco- i czasochłonne, warto więc uzbroić się w cierpliwość. Masę należy umieścić w zamrażalniku, jednak co około pół godziny wyjmować i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Taki sorbet najlepiej spożywać bezpośrednio, lub przed podaniem pozwolić mu ogrzać się przez około 15 minut.


Zobacz również:


1 komentarz: