Cukinia faszerowana pikantną soczewicą i kiełbasą

Faszerowana cukinia to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Ten przepis jest naprawdę wyjątkowy. Miękka cukinia wypełniona soczewicą, wiejską, wędzoną kiełbasą, czosnkiem i pomidorowym sosem to idealna fuzja zdrowia i tradycyjnego smaku. Kocha występować solo, ale świetnie poradzi sobie również w duecie z ziemniakami. 















Składniki:

- 1 średniej wielkości cukinia                         - 1.5 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy                                                 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku                                   - 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 papryczka pepperoni                                 - sól, pieprz
- 100 g wiejskiej, wędzonej kiełbasy


Przygotowanie:

1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ pozostawiając nienaruszoną skórkę i około pół centymetra wnętrza (nie wyrzucaj miąższu). Posól delikatnie, ułóż na blaszce i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż razem kiełbasę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i papryczkę. W międzyczasie posiekaj pozostały miąższ cukinii. Razem z soczewicą dodaj go na patelnię i smaż razem kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koncentrat i wymieszaj dokładnie.
3. Gdy połówki cukinii będą już miękkie, wyjmij je z piekarnika i napełnij przygotowanym nadzieniem. Całość posyp parmezanem i ponownie włóż do piekarnika na około 5 minut.






































2 komentarze: