Krem z białych szparagów z migdałami i tymiankiem

Wiosna dopiero co się zaczęła, a już znikła nie wiadomo gdzie. Czas pędzi przed siebie jak szalony. 

W kuchni też wszystko się zmienia. Sezon na szparagi powoli dobiega końca, dlatego czas najwyższy na jakiś przepis z ich użyciem. Kremowa zupa ze szparagów to pomysł na szybki, prosty i lekki obiad. Idealnym dodatkiem będą chrupiące, żytnie grzanki z nutą czosnku.





Składniki (2 porcje):

- 8 dużych, obranych szparagów
- 3 ziemniaki
- 0.5 litra bulionu
- sól, pieprz
- garść płatków migdałowych
- świeży, posiekany tymianek
- 2 kromki żytniego pieczywa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Szparagi pokrój w niewielkie kawałki (około 3 centymetry) i razem z obranymi ziemniakami zagotuj w bulionie do miękkości. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj na gładką masę.

2. Płatki migdałowe wrzuć na suchą, gorącą patelnię i podpraż aż lekko się zarumienią (nie za długo, bo staną się gorzkie). Użyj ich (razem z tymiankiem) do posypania zupy tuż przed podaniem.

3. Przygotuj grzanki: na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chleb aż będzie chrupiący. Natrzyj ząbkiem czosnku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz