Najlepsze, warstwowe ciasto bez pieczenia: 3 bit

Moje ulubione ciasto? Zdecydowanie kilkuwarstwowy 3 bit, czy jak ja go nazywam 3 orgazmy na minutę. Czekoladowe herbatniki, ciągnący się karmel, lekko słodka masa budyniowa, bita śmietana i czekolada. Idealne w połączeniu z kawą. 


















czas: 45 minut + chłodzenie
porcje: 1 duża brytfanna ciasta

  • 2 duże paczki herbatników kakaowych (500 g)
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub puszka masy krówkowej
  • 2 budynie śmietankowe, niesłodzone
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  1. Przygotuj karmel z mleka skondensowanego (pomiń ten krok jeśli używasz masy krówkowej). Puszkę mleka słodzonego zanurz całkowicie w wodzie i gotuj przez 3 godziny. Puszka musi być koniecznie zakryta wodą. 
  2. Na dnie brytfanny ułóż jeden obok drugiego herbatniki. Posmaruj dość grubą warstwą karmelu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
  3. 2 budynie śmietankowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu, użyj jednak tylko 1/2 litra mleka. Przestudź gotowy budyń, dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej pokrojone w kostkę i miksuj, aż składniki połączą się ze sobą. Gotową masę wyłóż równomiernie na ciasto i przykryj kolejną warstwą herbatników.
  4. Kremówkę ubij używając miksera, dodaj śmietan-fix. Wyłóż na ciasto, wygładź powierzchnię i posyp równomiernie startą na drobnych oczkach czekoladą mleczną. 
  5. Wstaw do lodówki na noc. Rano ciasto jest gotowe do jedzenia!


Proste prawda? A efekt jest naprawdę powalający. Po prostu jeszcze nigdy nie spotkałam osoby, której to ciasto by nie smakowało.






Zobacz również:


Marchewkowe babeczki z orzeczami i waniliowym kremem z serka philadelphia

4 komentarze: