Moje ulubione ciasto? Zdecydowanie kilkuwarstwowy 3 bit, czy jak ja go nazywam 3 orgazmy na minutę. Czekoladowe herbatniki, ciągnący się karmel, lekko słodka masa budyniowa, bita śmietana i czekolada. Idealne w połączeniu z kawą.
czas: 45 minut + chłodzenie
porcje: 1 duża brytfanna ciasta
- 2 duże paczki herbatników kakaowych (500 g)
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub puszka masy krówkowej
- 2 budynie śmietankowe, niesłodzone
- 1/2 litra mleka
- 1 kostka masła
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- Przygotuj karmel z mleka skondensowanego (pomiń ten krok jeśli używasz masy krówkowej). Puszkę mleka słodzonego zanurz całkowicie w wodzie i gotuj przez 3 godziny. Puszka musi być koniecznie zakryta wodą.
- Na dnie brytfanny ułóż jeden obok drugiego herbatniki. Posmaruj dość grubą warstwą karmelu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- 2 budynie śmietankowe przygotuj według instrukcji na opakowaniu, użyj jednak tylko 1/2 litra mleka. Przestudź gotowy budyń, dodaj do niego masło w temperaturze pokojowej pokrojone w kostkę i miksuj, aż składniki połączą się ze sobą. Gotową masę wyłóż równomiernie na ciasto i przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Kremówkę ubij używając miksera, dodaj śmietan-fix. Wyłóż na ciasto, wygładź powierzchnię i posyp równomiernie startą na drobnych oczkach czekoladą mleczną.
- Wstaw do lodówki na noc. Rano ciasto jest gotowe do jedzenia!
Proste prawda? A efekt jest naprawdę powalający. Po prostu jeszcze nigdy nie spotkałam osoby, której to ciasto by nie smakowało.
Zobacz również:
Piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
UsuńWygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis!
Usuń