Ze świąt jak zwykle została fura jedzenia postanowiłam więc spożytkować resztki. I tak z kawałka pieczonego schabu powstały te pyszne i lekkie roladki z sałaty rzymskiej. W ogródku pojawiły się też pierwsze pędy mięty, które od razu trafiły do sosu.
Roladki są banalnie proste a ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Na początku możesz mieć problem ze zwijaniem roladek (robi się to dokładnie jak w przypadku sajgonek - jeśli nigdy nie próbowałeś zajrzyj tu), ale po kilku pierwszych sztukach z pewnością nabierzesz wprawy.
czas: 15 minut
porcje: 1
Roladki:
- 5 dużych liści sałaty rzymskiej
- 3 grube plastry pieczonego schabu
- 2 krótkie ogórki
- 1/2 małej cebuli
- 1 marchewka
- 5 oliwek
Sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka majonezu light
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanej mięty
- Z liści sałaty usuń twardy rdzeń. Schab, ogórki, marchewkę pokrój w długie, cienkie paski. Cebulę posiekaj w kostkę.
- Na szerszej stronie liścia sałaty ułóż pokrojone mięso i warzywa (jak na zdjęciu). Zwijaj jak sajgonkę lub krokieta (link do instrukcji powyżej). Zabezpiecz wykałaczką. Na jej wystającą część nabij oliwkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw go na 15-30 minut. Podawaj razem ze spring rollsami.
Zobacz również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz