Niskokaloryczne spring rollsy z sałaty rzymskiej ze schabem i sosem czosnkowo-miętowym

Ze świąt jak zwykle została fura jedzenia postanowiłam więc spożytkować resztki. I tak z kawałka pieczonego schabu powstały te pyszne i lekkie roladki z sałaty rzymskiej. W ogródku pojawiły się też pierwsze pędy mięty, które od razu trafiły do sosu.

















Roladki są banalnie proste a ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Na początku możesz mieć problem ze zwijaniem roladek (robi się to dokładnie jak w przypadku sajgonek - jeśli nigdy nie próbowałeś zajrzyj tu), ale po kilku pierwszych sztukach z pewnością nabierzesz wprawy.


czas: 15 minut
porcje: 1

Roladki:
  • 5 dużych liści sałaty rzymskiej
  • 3 grube plastry pieczonego schabu
  • 2 krótkie ogórki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 marchewka
  • 5 oliwek
Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka majonezu light
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty

  1. Z liści sałaty usuń twardy rdzeń. Schab, ogórki, marchewkę pokrój w długie, cienkie paski. Cebulę posiekaj w kostkę.
  2. Na szerszej stronie liścia sałaty ułóż pokrojone mięso i warzywa (jak na zdjęciu). Zwijaj jak sajgonkę lub krokieta (link do instrukcji powyżej). Zabezpiecz wykałaczką. Na jej wystającą część nabij oliwkę.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw go na 15-30 minut. Podawaj razem ze spring rollsami.







Zobacz również:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz