Żurki, srurki i mazurki wszędzie, nie wiem jak wy ale ja już rzygam świątecznymi przepisami. Śniadanie na słodko? Et voila! Połączenie waniliowych pancakesów z płatkami owsianymi to idealne rozwiązanie dla osób dbających o zdrową dietę a nie przepadających za owsianką. Do tego słodka śmietanka i owoce sezonowe. Śniadanie warte grzechu.
porcje: 6 małych placuszków (w sam raz dla 1 osoby)
czas: 20 minut
- 2 łyżki płatków owsianych górskich lub tradycyjnych
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka oleju
- Płatki zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż płatki zmiękną a mleko lekko zgęstnieje. Przestudź.
- Mąkę wymieszaj z cukrem wanilinowym, sodą i proszkiem po pieczenia. Następnie dodaj jajko, aromat waniliowy oraz olej. Dokładnie wymieszaj aż do połączenia się wszystkich składników w dość rzadką masę.
- Rozgrzej teflonową patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta (bez użycia dodatkowego oleju). Smaż około 2 minut z obu stron, na złocisty kolor. Podawaj z lekko posłodzoną śmietaną oraz owocami lub dżemem (na zdjęciach grillowane banany, gruszki oraz dżem wiśniowy).
Spróbuj również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz