Kremowa panna cotta na jogurcie greckim

Panna cotta to włoski deser na bazie śmietany, mleka, cukru i żelatyny podawany z owocami, karmelem i innymi słodkimi dodatkami. Wersja tradycyjna to prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego ostatnio zdecydowałam się na odchudzoną wersję na bazie jogurtu greckiego.
















porcje: 3
czas: 15 minut + 3 h

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  •  1/2 szklanki mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  1. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnego mleka i odstaw na 10 minut. W międzyczasie podgrzej pozostałe mleko dodając do niego ziarna ze strąka wanilii oraz pozostałą skórkę (którą po podgrzaniu musisz usunąć z mleka).
  2. Dodaj gorące mleko do żelatyny i mieszaj intensywnie aż ta zupełnie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
  3. Jogurt grecki wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj roztwór mleka i żelatyny. Rozlej masę do miseczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj ze świeżymi owocami, syropami, czekoladą lub karmelem.


Jeśli już schłodzona panna cotta nie chce wyskoczyć z formy na talerz wystarczy zanurzyć dno pojemnika na 10 sekund w gorącej wodzie. Smak deseru na jogurcie greckim jest oczywiście nieco inny od oryginału - bardziej kwaskowaty i mniej tłusty. Dlatego świetnie gra ze słodkimi dodatkami takimi jak czekolada lub karmel (polecam naturalny syrop rabarbarowy!).




Zobacz również:

Marchewkowe babeczki z orzechami i waniliowym kremem z serka philadelphia









1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń