Nie byłam przekonana do eksperymentów z pizzą. O drżenie serca przyprawiały mnie reklamy pizzy z czekoladą lub oscypkiem. Dla mnie ideałem jest stara, dobra pepperoni. Ale moja nieoceniona współlokatorka (ukłony w jej stronę) przekonała mnie do kilku nowości. Na pierwszy ogień poszedł kurczak i sos barbecue. Później sos majonezowy i tuńczyk. A w ostatni weekend to oto cudo: grillowane warzywa i ser feta. Nie wierzę w to co powiem, ale było warto.
- 1 czerwona papryka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 6 dużych pieczarek
- 1/2 dużej cebuli
- 1 garść pokruszonego sera feta
- 100 g sera mozzarella
- świeża rukola lub roszponka
- Paprykę i cebulę pokrój w grubą kostkę, cukinię i pieczarki w plasterki. Nagrzej patelnie grillową i podsmażaj na niej warzywa przez około 15 minut, aż zmiękną i przyrumienią się.
- Gotowe warzywa rozłóż równomiernie na spodzie od pizzy posmarowany sosem pomidorowym. Posyp serem feta oraz pokrojoną mozzarellą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury około 5-7 minut. Po wyjęciu ułóż na wierzchu świeżą rukolę lub roszponkę.
Uwagi: Jeśli przygotowujesz sos do pizzy z dodatkiem soli, nie doprawiaj warzyw. Jeśli nie, posól je na patelni w trakcie grillowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz