Po weekendowych szaleństwach, coś bardziej dietetycznego. Jeden z przepisów wykorzystujących blachę do pieczenia muffinek - najlepsza inwestycja mojego życia, mogę w niej robić śniadanie, obiad, kolację i deser.
Wracając do babeczek - idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Chude mięso z kurczaka i same warzywa. Przygotowuje się je dosłownie w sekundę.
porcje: 6 babeczek
czas: 40 minut
- 250 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 10 pokrojonych oliwek
- 1 średnia marchew, starta na grubych oczkach
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka w proszku
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Dodaj do smaku sól i pieprz, dodaj 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptę pieprzu cayenne.
- Formę do muffinek posmaruj margaryną i włóż masę, dokładnie ją dociskając.
- Piecz 15 minut w 180 stopniach.
Babeczki podałam w sosem czosnkowym przygotowanym tak jak w tym przepisie: klik. Dodałam do niego dodatkowo 1 łyżkę majonezu light.
Natomiast warzywa, które widać na zdjęciach możecie znaleźć również w tym przepisie: klik. Przygotowałam je ze sporą ilością pieprzu, tak żeby jego smak był dobrze wyczuwalny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz