Wytrawne babeczki z kurczaka z oliwkami i sosem czosnkowym.

Po weekendowych szaleństwach, coś bardziej dietetycznego. Jeden z przepisów wykorzystujących blachę do pieczenia muffinek - najlepsza inwestycja mojego życia, mogę w niej robić śniadanie, obiad, kolację i deser. 
Wracając do babeczek - idealne dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Chude mięso z kurczaka i same warzywa. Przygotowuje się je dosłownie w sekundę.













porcje: 6 babeczek
czas: 40 minut

  • 250 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 pokrojonych oliwek
  • 1 średnia marchew, starta na grubych oczkach
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka w proszku 
  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Dodaj do smaku sól i pieprz, dodaj 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptę pieprzu cayenne.
  2. Formę do muffinek posmaruj margaryną i włóż masę, dokładnie ją dociskając.
  3. Piecz 15 minut w 180 stopniach.



Babeczki podałam w sosem czosnkowym przygotowanym tak jak w tym przepisie: klik. Dodałam do niego dodatkowo 1 łyżkę majonezu light.   

Natomiast warzywa, które widać na zdjęciach możecie znaleźć również w tym przepisie: klik. Przygotowałam je ze sporą ilością pieprzu, tak żeby jego smak był dobrze wyczuwalny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz