Cienkie, drożdżowe ciasto do pizzy.

Ktoś kiedyś powiedział, że najlepszym widokiem na świecie jest widok faceta rozwożącego pizzę, który właśnie podjeżdża pod twój dom. Podpisuje się pod tym obiema rękami. I stopą, jeśli akurat masz kaca. 
Stwierdzam również, że najlepszym pomysłem na knajpę jest pizzeria, bo to przepis na inkasowanie co najmniej 20 ziko za cienki placek drożdżowy z sosem pomidorowym i kilkoma dodatkami. Dlatego wczoraj zrobiliśmy własną pizzę i przysięgam była lepsza niż jakakolwiek pizza, którą jadłam w Warszawie. Trochę kostropata, ale perfekcyjne koło wymaga chyba większej wprawy. 






porcje: 2 średniej wielkości pizze
czas: 1 h
wartość energetyczna: ok. 360 kcal porcja

  • 1.5 szklanki mąki pszennej + więcej do podsypania ciasta
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  1. Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody. Dodaj 3 łyżki mąki wymieszaj i odstaw na 10 minut aż drożdże zaczną 'pracować'.
  2. Resztę. mąki wymieszaj z solą. Dodaj wodę, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki po czym wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  3. Ciasto podziel na 2 części, które rozwałkuj najcieniej jak potrafisz, koncentrując się na wałkowaniu środka placka, a nie jego brzegów.
  4. Placek posmaruj sosem pomidorowym (przecier pomidorowy+oregano+bazylia+sól) i połóż preferowane dodatki. Wstaw do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na około 10 minut.
  5. Podawać z oliwą czosnkową lub sosami pomidorowym lub czosnkowym.


Naprawdę wyszła fantastyczna. Podejrzewam, że teraz będę jadła ją co tydzień, aż nie zrobię się kwadratowa. Cóż, chyba zaryzykuję. Szczególnie, że na pizzy robionej w domu można oszczędzić naprawdę dużo kalorii. 



1 komentarz: