Cukinia z pieczarkowo-pomidorowym farszem

Kolejne niskokaloryczne danie na bazie cukinii - warzywa idealnego na czas diety. Jest niskokaloryczna, pyszna i na długo wypełnia żołądek.



porcje: 1
czas: 45 minut
wartość energetyczna: ok. 180 kcal

  • 1 średnia cukinia
  • 1/4 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 5 średnich pieczarek
  • świeża natka pietruszki, kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 plasterki sera żółtego
  • sól, pieprz
  1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką delikatnie wydrąż miękki miąższ z obu połówek, zostawiając ok 0.5 centymetra miąższu od skórki. Posól lekko i wsadź do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 8 minut.
  2. Wydrążony miąższ, cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Marchewkę oraz pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa, aż zmiękną. Dodaj zioła oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wyjmij z piekarnika cukinie i nałóż do nich farszu (w taki sposób, żeby wystawał i tworzył "górkę"). Na wierzchu ułóż nieco żółtego sera i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj solo, lub ryżem/kaszą.

1 komentarz: