Curry z kurczakiem, czerwoną cebulą i pieczarkami


Kocham indyjskie sosy na bazie pasty curry i mleka kokosowego. Dzisiaj curry z kurczakiem w towarzystwie czerwonej cebuli i pieczarek. Proste i niesamowicie pyszne!



porcje: 2
czas: 45 min - 1 h
wartość energetyczna (1 porcja): ok. 400 kcal


  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 6 małych pieczarek
  • 1 łyżka pasty curry (massaman lub żółtej indyjskiej)
  • 1 mała puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 woreczek białego ryżu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego curry, 1 łyżeczka posiekanej natki (opcjonalnie)
  1. Kurczaka pokrój w dość cienkie paseczki i podsmaż na oleju. Do mięsa dorzuć cebulę pokrojoną w zapałki i pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Smaż 2 minuty
  2. Na patelnię dodaj pastę curry. Wymieszaj wszystko delikatnie i dolej mleko kokosowe. Rozprowadź pastę w sosie. Dodaj łyżeczkę sosu rybnego. Jeśli używasz pasty massaman, możesz dodać w tym momencie łyżeczkę sproszkowanego curry.
  3. Przykryj patelnię i duś na małym ogniu około pół godziny. Kontroluj poziom sosu i dolewaj wody gdy  zbytnio wyparuje. 
  4. Do prawie gotowego sosu możesz wrzucić posiekaną pietruszkę. Podawaj z ugotowanym białym ryżem ewentualnie chlebkiem naan (przepis na chlebek niedługo na blogu).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz