porcje: 2
czas: 45 min - 1 h
wartość energetyczna (1 porcja): ok. 400 kcal
- 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 6 małych pieczarek
- 1 łyżka pasty curry (massaman lub żółtej indyjskiej)
- 1 mała puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 woreczek białego ryżu
- 1 łyżeczka sproszkowanego curry, 1 łyżeczka posiekanej natki (opcjonalnie)
- Kurczaka pokrój w dość cienkie paseczki i podsmaż na oleju. Do mięsa dorzuć cebulę pokrojoną w zapałki i pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Smaż 2 minuty
- Na patelnię dodaj pastę curry. Wymieszaj wszystko delikatnie i dolej mleko kokosowe. Rozprowadź pastę w sosie. Dodaj łyżeczkę sosu rybnego. Jeśli używasz pasty massaman, możesz dodać w tym momencie łyżeczkę sproszkowanego curry.
- Przykryj patelnię i duś na małym ogniu około pół godziny. Kontroluj poziom sosu i dolewaj wody gdy zbytnio wyparuje.
- Do prawie gotowego sosu możesz wrzucić posiekaną pietruszkę. Podawaj z ugotowanym białym ryżem ewentualnie chlebkiem naan (przepis na chlebek niedługo na blogu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz