Tłusty czwartek nieodmiennie kojarzy mi się z nadejściem wiosny i gigantycznymi kolejkami do cukierni po mały, okrągły cud z różanym nadzieniem w środku. Tego dnia można odpuścić sobie dbanie o linie i samemu usmażyć pyszne pączki. Tu opcja z dodatkiem ziemniaków w cieście.
porcje: 40 - 50 pączusiów
czas: 1 godzina
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków ugotowanych, przepuszczonych przez praskę
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 10 dkg drożdży
- 4 jajka
- 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
- 2 szklanki oleju do smażenia
- Jajka, cukier oraz drożdże zmiksuj razem na jednolitą masę.
- Mąkę wymieszaj z ziemniakami, dodaj zmiksowaną masę jajeczną i wymieszaj składniki nożem. Na koniec dodaj margarynę i zagnieć wszystko na jednolitą masę.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1.5 centymetra i wycinaj małą szklanką koła.
- Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Wrzucaj koła z ciasta, które w trakcie smażenia wyrosną na okrągłe pączki. Smaż na średnim ogniu przewracając, aż będą złocistobrązowe. Podawaj z cukrem pudrem.
Ale tu pysznie!!! Będę zaglądać częściej i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńpyszne wspanialosci!!!
OdpowiedzUsuń