Kolejne niskokaloryczne danie na bazie cukinii - warzywa idealnego na czas diety. Jest niskokaloryczna, pyszna i na długo wypełnia żołądek.
porcje: 1
czas: 45 minut
wartość energetyczna: ok. 180 kcal
- 1 średnia cukinia
- 1/4 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 5 średnich pieczarek
- świeża natka pietruszki, kilka listków bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 plasterki sera żółtego
- sól, pieprz
- Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką delikatnie wydrąż miękki miąższ z obu połówek, zostawiając ok 0.5 centymetra miąższu od skórki. Posól lekko i wsadź do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 8 minut.
- Wydrążony miąższ, cebulę oraz czosnek pokrój drobno. Marchewkę oraz pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa, aż zmiękną. Dodaj zioła oraz koncentrat pomidorowy i wymieszaj wszystko dokładnie.
- Wyjmij z piekarnika cukinie i nałóż do nich farszu (w taki sposób, żeby wystawał i tworzył "górkę"). Na wierzchu ułóż nieco żółtego sera i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj solo, lub ryżem/kaszą.
a wersji miesnej mozna poprosic dla miesozernych?
OdpowiedzUsuń