Spaghetti al pomodoro

To danie było ponoć ulubionym posiłkiem Audrey Hepburn. Jak twierdził jej syn, jadła je conajmniej raz w tygodniu, a makaron pływał w sosie. Spaghetti al pomodoro to klasyk, który, tak jak mała czarna, nigdy nie wychodzi z mody. I zawsze smakuje wyśmienicie. 
















Przepis jest bardzo prosty - wystarczy kilka podstawowych składników. Tajemnicą sukcesu są produkty dobrej jakości: pomidory muszą być świeże, "prosto z krzaka" - tylko wtedy będą odpowiednio słodkie. Dlatego spaghetti al pomodoro najlepiej jest przygotowywać w sezonie letnim. Przygotowane z zimowych, twardych pomidorów, będzie w najlepszym wypadku bez smaku. 

Składniki (na dwie porcje):
- 200 g makaronu spaghetti
- 5 dużych, świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- po pół łyżeczki cukru, soli i oregano
- garść świeżych liści bazylii
- 3 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:
1. Makarom ugotuj w osolonej wodzie. W międzyczasie cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
2. Pomidory włóż do dużej miski. Zalej wrzątkiem, po dwóch minutach opłucz pod zimną wodą. Zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. 
3. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszkl cebulę z czosnkiem i dodaj pomidory. Podsmażaj na średnim ogniu, aż kawałki pomidorów rozpadną się, a część płynu odparuje. Dodaj przyprawy oraz posiekaną bazylię, smaż przez kolejnych 5 minut.
4. Makaron odcedź, pozostaw kilka łyżek wody z gotowania. Dodaj go do sosu i wymieszaj dokładnie - można dodać odrobinę wody z gotowania. Nałóż na talerze i posyp parmezanem. 






































Zobacz również:

Ośmiornica w sosie pomidorowym











Risotto z grzybami i świeżym majerankiem

1 komentarz: