Wegański pudding z tapioki, mleka kokosowego i mango

Tapioca to w Polsce składnik wciąż bardzo rzadko wykorzystywany. No, może poza robiącą ostatnio zawrotną karierę bubble tea. Tymczasem można z tapioki przyrządzić mnóstwo lekkich i smacznych deserów. Oto jeden z nich.















 Składniki:

- 3/4 szklanki tapioki 
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:


1. Zagotuj w dużym naczyniu 3 szklanki wody. Gdy woda będzie bardzo gorąca, wsyp tapiokę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, co jakiś czas dolewając nieco zimnej wody. Tapioka jest gotowa gdy stanie się przezroczysta.

2. Mango obierz, usuń pestkę, miąższ pokrój na niewielke kawałki. W rondelku zagotuj mleko kokosowe, dodaj owoce i gotuj około 5 minut. Zblenduj na gładką masę.

3. Tapiokę odcedź na sicie, lekko przelej wodą. Wymieszaj dokładnie z kokosową masą, przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny. Podawaj z owocami.







































Zobacz również:












3 komentarze: