Paszteciki z mięsem mielonym i kminkiem

Paszteciki z mięsem mielonym to nie tylko idealny dodatek do czerwonego barszczu, ale również pomysł na szybką przekąskę lub lunch do pracy. Kwestia nadzienia jest dowolna, ale moje ulubione to mięso mielone. Pyszne solo, ale najlepsze na ciepło, podane z ketchupem. Mniam!


Składniki:

ciasto:                                                                           farsz:
- kostka masła                                                              - 800 gram gotowanego mięsa drobiowego
- pół kilograma mąki                                                     - 1 duża, gotowana marchewka
- 7 dkg drożdży                                                            - 1 cebula
- 3 łyżki śmietany                                                          - 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli                                                               - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 jajko                                                                    

- jajko do smarowania
- kminek do posypania


Przygotowanie:

1. Przygotowuj farsz. Cebulę i marchewkę zetrzyj na tarce, po czym zmiel razem z mięsem. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 
2. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Rozwałkowuj je na grubość około pół centymetra i pokrój w długie paski o szerokości około 8 centymetrów.
3. Ułóż farsz przy brzegu wykrojonego paska i zawiń ciasto tworząc długi rulon. Następnie wytnij paszteciki o szerokości około 3 centymetrów. 
4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Paszteciki ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami kminku. Piecz pół godziny, aż ciasto się zarumieni.






































Zobacz również:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz