Chrupiąca sałata i soczysty kurczak w połączeniu z kremowym sosem i parmezanem. Sałatka cezar to klasyk, który każdy powinien znać. Przepis wydaje się banalnie prosty... i taki jest. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu dressingu.
Składniki:
Sos:
- 3 łyżki majonezu light
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 fileciki anchois (opc.)
Pozostałe:
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- ostra papryka
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
Przygotowanie:
1. Składniki na sos umieść w blenderze i zmiksuj razem. Odstaw na co najmniej pół godziny (sos można przechowywać w lodówce do około 2 tygodni)
2. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Polej sosem i wymieszaj dokładnie, tak by liście dokładnie pokryły się dressingiem.
3. Kurczaka posól i popieprz. Posyp ostrą papryką (ja lubię pikantną wersję więc zużywam około 1 łyżeczki). Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek często przekręcając na złoty kolor.
4. Sałatę podawaj z kurczakiem i grzankami. Całość posyp parmezanem.
Zobacz również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz