Azjatycka zupa z pak choi i krewetkami

Na zewnątrz coraz bardziej ponuro i szaro, dlatego warto rozgrzać się tym esencjonalnym bulionem z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, chińskiej kapusty pak-choi, makaronu mie, grzybów mun i krewetek. Wciąż zimno? Dodaj nieco ostrych papryczek pokrojonych w cieniutkie paseczki, a przeziębienie z pewnością nie dopadnie cię w tym sezonie! Jeśli potrzebujesz dodatkowej zachęty, wiedz, że zupa jest superprosta i gotuje się właściwie sama.











czas: 2 h
porcje: 4

  • 2 litry esencjonalnego bulionu warzywnego 
  • 4 gotowane marchewki (zachować z gotowania bulionu)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 główka kapusty pak choi
  • 5 pieczarek pokrojonych w cienkie paseczki
  • 2 garści grzybów mun pokrojonych w cienkie paseczki
  • 150 gram krewetek
  • 100 gram makaronu mie (lub makaronu ryżowego)
  • 3 papryczki chilli, szczypiorek (opcjonalnie)
  1. Do gorącego bulionu dodaj sos sojowy, imbir starty na drobnych oczkach oraz czosnek. Jeśli wywar nie był wcześniej solony, posól zgodnie z uznaniem.
  2. Kapustę pokrój w spore kawałki (ok. 3 centymetry długości). Wrzuć do gotującej się zupy razem z grzybami oraz krewetkami. Gotuj na małym ogniu około 5 minut.
  3. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Nakładaj go do miseczek razem z zupą. Gotowe danie możesz posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chilli.





Zobacz również:

 Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi



3 komentarze:

  1. przecudnie wygląda ta zupa, aż zgłodniałam mimo późnej pory :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i smakuje rewelacyjnie trzeba znowu ugotować gar pożywnej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń