Na zewnątrz coraz bardziej ponuro i szaro, dlatego warto rozgrzać się tym esencjonalnym bulionem z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, chińskiej kapusty pak-choi, makaronu mie, grzybów mun i krewetek. Wciąż zimno? Dodaj nieco ostrych papryczek pokrojonych w cieniutkie paseczki, a przeziębienie z pewnością nie dopadnie cię w tym sezonie! Jeśli potrzebujesz dodatkowej zachęty, wiedz, że zupa jest superprosta i gotuje się właściwie sama.
czas: 2 h
porcje: 4
- 2 litry esencjonalnego bulionu warzywnego
- 4 gotowane marchewki (zachować z gotowania bulionu)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 3-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 główka kapusty pak choi
- 5 pieczarek pokrojonych w cienkie paseczki
- 2 garści grzybów mun pokrojonych w cienkie paseczki
- 150 gram krewetek
- 100 gram makaronu mie (lub makaronu ryżowego)
- 3 papryczki chilli, szczypiorek (opcjonalnie)
- Do gorącego bulionu dodaj sos sojowy, imbir starty na drobnych oczkach oraz czosnek. Jeśli wywar nie był wcześniej solony, posól zgodnie z uznaniem.
- Kapustę pokrój w spore kawałki (ok. 3 centymetry długości). Wrzuć do gotującej się zupy razem z grzybami oraz krewetkami. Gotuj na małym ogniu około 5 minut.
- Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Nakładaj go do miseczek razem z zupą. Gotowe danie możesz posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chilli.
Zobacz również:
przecudnie wygląda ta zupa, aż zgłodniałam mimo późnej pory :D
OdpowiedzUsuńDzięki, miło to słyszeć!
UsuńWygląda i smakuje rewelacyjnie trzeba znowu ugotować gar pożywnej zupy ;)
OdpowiedzUsuń