Tradycyjnie pesto przygotowywane było w marmurowych moździerzach, w których ucierano bazylię, orzeszki piniowe i parmezam razem z oliwą. Dziś jest łatwiej. Wystarczy, że wszystkie składniki wrzucimy do blendera i w kilka sekund gotowy jest idealny dodatek do makaronu, warzyw, mięs, zapiekanek i innych dań. Tylko wyobraźnia ogranicza wykorzystanie przeróżnych wariantów smakowych. Bazylię zastąpić można innymi ziołami, np. rukolą lub pietruszką. Ja zdecydowałam się na wersję z orzechami włoskimi.
- 1 ząbek czosnku
- 3 garści pełne grubo pokrojonych liści bazylii
- 1 garść orzechów włoskich, najlepiej bez skórki, lekko podprażonych
- 1 garść tartego parmezanu lub innego twardego sera
- odrobina soku cytrynowego
- oliwa z oliwek
- sól morska, pieprz
- Czosnek, bazylię szczyptę soli i orzechy włoskie umieść w blenderze i zmisuj dokładnie. Umieść w misce.
- Dodaj połowę parmezanu i wymieszaj wlewając powoli oliwę. Dodaj tyle płynu, żeby składniki połączyły się ze sobą w sos o gęstej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i cytryną. Dodaj więcej sera i oliwy, aż będziesz zadowolony ze smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz