Mule w pomidorowo-czosnkowym sosie

Po krótkiej (ledwo 3 miesiące), noworocznej przerwie, związanej z daleko posuniętą prokrastynacją, zimową depresją i sesją-zabójcą wracam z nowym przepisem na przepyszne mule w pomidorowo-czosnkowym sosie z nutą wina. Świeże mule są pyszne same w sobie, nie potrzebują więc skomplikowanej obróbki. Najlepiej sprawdzają się proste przepisy z dodatkiem oliwy z oliwek, masła i pietruszki.




Składniki:

- 1 kg świeżych muli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml passaty
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1/2 pęczka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

1. Do rondla o grubym dnie dodaj oliwę i masło, poczekaj aż się rozgrzeją i połączą. Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Zeszklij i zalej passatą, dodaj wino. Gotuj bez przykrycia, na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

2. Mule umyj, usuń ewentualne narośla. Każdą muszelką postukaj o blat - jeśli się nie zamyka, wyrzuć.

3. Do garnka z passatą dodaj sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj, wrzuć mule i gotuj pod przykryciem przez 5-10 minut, aż muszle otworzą się. Podawaj ze świeżą bagietką.





































2 komentarze: