Miodowy filet z kurczaka z ziołami

Prosty przepis na pieczoną, miodową pierś z kurczaka z ziołami. Idealny dodatek do kanapek, sałatek i wrapów, świetny substytut napakowanych chemikaliami wędlin drobiowych. Sprawdzi się również jako obiadowa pieczeń.



Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka płynnego miodu 
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- folia aluminiowa, nić bawełniana

Przygotowanie:
1. Pierś połóż płasko i natnij lekko wzdłuż (nie na wylot). Natrzyj mięso solą i pieprzem, polej miodem i rozprowadź dłońmi. Obtocz papryką i ziołami prowansalskimi.
2. Do nacięcia włóż świeży rozmaryn oraz czosnek pokrojony w plasterki, złap brzegi piersi i zwiń w rulon. Zwiąż nicią.
3. Pierś połóż na folii aluminiowej i skrop oliwą z oliwek. Zawiń luźno folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni przez pół godziny. Po tym czasie otwórz folię i piecz kolejne 15 minut.




















































Zobacz również:














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz