Cytrusowe ciasto jogurtowe z żurawiną

Miało nie być świątecznych przepisów, ale dziś wybrałam się na spacer po udekorowanej światełkami Warszawie i poczułam potrzebę dopasowania się do zimowej atmosfery. Pierwszy raz od dłuższego czasu postanowiłam zrobić sobie wolne od wszystkich obowiązków, które ostatnio stały się trochę przytłaczające i naprawdę mnie wzięło - błąkałam się po mieście, wśród ludzi ogarniętych szałem zakupów z irracjonalnym uśmiechem na twarzy. Ten przepis nie jest tak naprawdę tradycyjnie wigilijny, jednak nuta cytrusów i żurawina, to dodatki kojarzące się z najchłodniejszą porą roku. Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ja takie uwielbiam. Idealne nie tylko na Boże Narodzenie ale również każdą inną okazję, świetnie pasuje do kawy (chociaż mogę to powiedzieć o praktycznie każdym cieście, dla mnie wszystko świetnie pasuje do kawy;).

  • 2 jaja w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g suszonej żurawiny
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jaja i cukier zmiksuj na gładką masę. Wciąż miksując dodawaj powoli masło (wystudzone), jogurt naturalny oraz skórkę cytrynową i pomarańczową. Na koniec powoli wlej sok.
  2. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę i proszek. Wsyp do jajecznej mieszanki i wymieszaj do dokładnego połączenia składników. Żurawinę (możesz ją wcześniej obtoczyć w 1 łyżce mąki) dodaj do masy i wymieszaj dokładnie.
  3. Formę do keksa o wymiarach około 10x30 cm wysmaruj masłem. Przelej i wyrównaj masę. Na wierzchu ułóż kilka dodatkowych kawałków żurawiny. 
  4. Piecz około godziny, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy, a wierz ciasta złotobrązowy.







Zobacz również:












2 komentarze: