Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc moja aktywność fizyczno-intelektualna spadła do koniecznego minimum. Po powrocie do domu mam ochotę tylko wczołgać się do łóżka z czymś słodkim i zatopić się w odmętach internetowych bzdur. Och, internecie, cudowna kraino! I tak dzisiaj obejrzałam filmik o małpach wychowujących kota (20 minut), zaserwowałam sobie porządną dawkę humoru z ulubionego kanału Miranda Sings (1.5 godz.) i jakieś 10 razy zajrzałam na pudelka, tylko po to by przekonać się, że nie ma tam nic a)ciekawego i b)nowego. W ten sposób uśmierciłam calutkie popołudnie, a mogłam przecież zrobić coś niezwykle rozwojowego, na przykład zacząć uczyć się chińskiego albo poukładać, a raczej upchnąć w szafie wszystkie ubrania (zupełnie straciłam już nad nimi kontrolę).
Jak zwykle ratunkiem na chandrę są zakupy. Spożywcze. Więc udałam się do pobliskiego supermarketu, mojej świątyni spokoju i oddałam się medytacji. Na stoisku z owocami świeże figi. Bingo! Od dawna chodził za mną przepis (klik), z którym chciałam poeksperymentować. Nie zmieniłam wiele, a przepis jest rozkosznie prosty.
- 2 jaja w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2, 3 figi
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Jaja i cukier zmiksuj na gładką masę. Wciąż miksując dodawaj powoli masło (wystudzone), jogurt naturalny oraz skórkę cytrynową.
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek i cynamon. Wsyp do jajecznej mieszanki i wymieszaj do dokładnego wymieszania składników.
- Formę do keksa o wymiarach około 10x30 cm wysmaruj masłem. Przelej i wyrównaj masę. Na wierchu ułóż figi pokrojone w plasterki. Uwaga! Ciasto wyrośnie, więc jeśli chcesz żeby było całe pokryte owocami układaj plasterki jedne na drugich.
- Piecz około 40-45 minut aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Najlepsze warstwowe ciasto bez pieczenia: 3 bit
Proste brownie z gorzką czekoladą (bez miksera)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz