Śniadaniowy bochenek jogurtowy z rabarbarem

Jeśli lubicie ciężkie, bardzo wilgotne, ciasta to propozycja dla was. Śniadaniowy bochenek łączy w sobie kwaskowaty smak rabarbaru ze słodką nutą. Jakiś czas temu internet oszalał na punkcie jogurtowych ciast, a teraz ja również dołączam się do ogólnej histerii.
















Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera. Polecam jeść bochenek niedługo po przygotowaniu, kiedy nadal jest ciepły. Nie najlepiej znosi długie przechowywanie.



porcje: 2-3
czas: 1.5 godziny
  • 3 duże łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki owsiane do posypania
  1. Rabarbar pokrój na małe kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć rabarbar, dodaj odrobinę wody i duś około 10 minut, aż kawałki rozpadną się tworząc gładką masę (ok. 1 szklanki). Dodaj cynamon oraz aromat waniliowy. 
  2. Do wystudzonego rabarbaru dodaj olej oraz jajko. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj jogurt grecki i cukier. Mieszaj aż do połączenia składników, po czym powoli dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Masa powinna być niezbyt gęsta, lekko klejąca.
  3. Małą podłużną foremkę wyłóż papierem i wylej masę. Wygładź wierzch, ułóż kilka kawałków rabarbaru, posyp płatkami. Piecz w 180 stopniach przez 1-1.15 godziny. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.





Zobacz również:












2 komentarze: