Jeśli lubicie ciężkie, bardzo wilgotne, ciasta to propozycja dla was. Śniadaniowy bochenek łączy w sobie kwaskowaty smak rabarbaru ze słodką nutą. Jakiś czas temu internet oszalał na punkcie jogurtowych ciast, a teraz ja również dołączam się do ogólnej histerii.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera. Polecam jeść bochenek niedługo po przygotowaniu, kiedy nadal jest ciepły. Nie najlepiej znosi długie przechowywanie.
porcje: 2-3
czas: 1.5 godziny
- 3 duże łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki owsiane do posypania
- Rabarbar pokrój na małe kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć rabarbar, dodaj odrobinę wody i duś około 10 minut, aż kawałki rozpadną się tworząc gładką masę (ok. 1 szklanki). Dodaj cynamon oraz aromat waniliowy.
- Do wystudzonego rabarbaru dodaj olej oraz jajko. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj jogurt grecki i cukier. Mieszaj aż do połączenia składników, po czym powoli dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Masa powinna być niezbyt gęsta, lekko klejąca.
- Małą podłużną foremkę wyłóż papierem i wylej masę. Wygładź wierzch, ułóż kilka kawałków rabarbaru, posyp płatkami. Piecz w 180 stopniach przez 1-1.15 godziny. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Zobacz również:
Ale wilgotne! Na pewno jest pyszne; ))
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń