Prosta i szybka propozycja na pyszne śniadanie. Jarmuż, ze względu na swoje walory zdrowotne zyskuje coraz większą popularność i można łatwo znaleźć go na sklepowych półkach. W zeszłym roku próbowałam sama wyhodować jarmuż, niestety bez powodzenia. Efektem były trzy smętne, ledwo wyglądające znad powierzchni ziemi liście. No cóż, może w tym roku pójdzie lepiej...
czas: 15 minut
porcje: 1
- 2 kromki pieczywa (najlepiej o kwadratowym kształcie)
- 1 łyżeczka majonezu light
- 1 mała garść pokrojonych liści jarmużu
- 4 plastry sera brie
- 3 oliwki
- oliwa do posmarowania patelni
- Obie kromki posmaruj cienką warstwą majonezu. na jednej z kromek (na stronie posmarowanej majonezem) ułóż równomiernie warstwę jarmużu, sera brie oraz pokrojone w cienkie plasterki oliwki. Przykryj składniki jeszcze jedną warstwą jarmużu i przykryj drugą kromką pieczywa.
- Teflonową patelnię posmaruj oliwą i rozgrzej. Ułóż sandwicz, przykryj go talerzem, przyciśnij (tak aby kanapka spłaszczyła się) i obciąż talerz (np. pojemnikiem z wodą).
- Smaż z obu stron przez około 3 minuty, na złocisty kolor. Podawaj na ciepło.
Zobacz również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz