Śniadanie to ponoć najważniejszy posiłek dnia. Cóż, na pewno mój ulubiony. W zwykłe, pełne pośpiechu poranki zadowolę się jogurtem z bananem, ale w weekend lubię zaszaleć z czymś bardziej wytrawnym. Przepis oparty o książkę Jamie'ego Oliviera "15 minut w kuchni" (Mikołaj się postarał).
porcje: 4
czas: 15 - 20 minut
-na ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 mała papryczka chili
- 30 g tartego sera żółtego
- 2 garści kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
- 2 łyżki masła
-dodatki
- 8 plasterków szynki/boczku
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka kukurydzy
- 4 liście sałaty masłowej
- koperek
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia jajko oraz mleko (użyj trzepaczki lub miksera). Dodaj do ciasta chili, ser żółty oraz kukurydzę.
- Na nieprzywierającej patelni podsmaż na maśle szynkę lub boczek. Gdy bedą już zarumienione wyjmij je na talerz. Na pozostałym tłuszczu usmaż naleśniki- ciasto podziel na 4 cześci i równomiernie rozprowadzaj je na rozgrzanej patelni. Smaż na złocisty kolor.
- Pomidory, sałatę oraz pozostałą kukurydzę wymieszaj w misce z koperkiem oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Układaj sałatkę na naleśniku tuż przed podaniem.
no to teraz wiecej inspiracji z Jamieego? Ja poprosze teraz pomysl na sniadanie na slodko.
OdpowiedzUsuńjuż wkrótce:)
Usuń