Wiosna się zbliża, trzeba więc spalić zimowy tłuszczyk. Dlatego dzisiaj dietetycznie i nadal wegetariańsko.
porcje: 2 (9-10 placuszków)
czas: 45 minut
- 2 średnie ziemniaki
- 1 niewielka cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 1/2 dużej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1/2 niewielkiej cukini pokrojonej w zapałki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól i pieprz
- Ziemniaka i cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw na 5 minut. Odciśnij wodę. Do suchej masy dodaj jajko, mąkę i oliwę. Dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie.
- Mocno rozgrzej patelnię grillową. Smaż placuszki z obu stron bez użycia tłuszczu.
- Przygotuj warzywa: rozgrzej patelnię i na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając, podsmaż cukinię i cebulę. Warzywa mają zmięknąć ale być wciąż jędrne i chrupiące. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.
ale mi narobilas smaka, juz nie moge sie doczekac sezonu cukiniowego
OdpowiedzUsuń