Niskokaloryczne placuszki cukiniowe z czerwoną cebulą


Wiosna się zbliża, trzeba więc spalić zimowy tłuszczyk. Dlatego dzisiaj dietetycznie i nadal wegetariańsko.




porcje: 2 (9-10 placuszków)
czas: 45 minut

  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

  • 1/2 dużej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1/2 niewielkiej cukini pokrojonej w zapałki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

  1. Ziemniaka i cukinię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw na 5 minut. Odciśnij wodę. Do suchej masy dodaj jajko, mąkę i oliwę. Dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie.
  2. Mocno rozgrzej patelnię grillową. Smaż placuszki z obu stron bez użycia tłuszczu.
  3. Przygotuj warzywa: rozgrzej patelnię i na dość mocnym ogniu, cały czas mieszając, podsmaż cukinię i cebulę. Warzywa mają zmięknąć ale być wciąż jędrne i chrupiące. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.


1 komentarz:

  1. ale mi narobilas smaka, juz nie moge sie doczekac sezonu cukiniowego

    OdpowiedzUsuń