Domowe pączki ziemniaczane


Tłusty czwartek nieodmiennie kojarzy mi się z nadejściem wiosny i gigantycznymi kolejkami do cukierni po mały, okrągły cud z różanym nadzieniem w środku. Tego dnia można odpuścić sobie dbanie o linie i samemu usmażyć pyszne pączki. Tu opcja z dodatkiem ziemniaków w cieście. 



porcje: 40 - 50 pączusiów
czas: 1 godzina

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych, przepuszczonych przez praskę
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny
  • 2 szklanki oleju do smażenia

  1. Jajka, cukier oraz drożdże zmiksuj razem na jednolitą masę.
  2. Mąkę wymieszaj z ziemniakami, dodaj zmiksowaną masę jajeczną i wymieszaj składniki nożem. Na koniec dodaj margarynę i zagnieć wszystko na jednolitą masę. 
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość 1.5 centymetra i wycinaj małą szklanką koła. 
  4. Do garnka wlej olej i rozgrzej go. Wrzucaj koła z ciasta, które w trakcie smażenia wyrosną na okrągłe pączki. Smaż na średnim ogniu przewracając, aż będą złocistobrązowe. Podawaj z cukrem pudrem.


2 komentarze: