Domowe 'burgery' wieprzowe z węgierską nutą


Jedna z wariacji wokół standardowych burgerów z wołowiny. Charakterystyczna bułka z mięsnym kotletem i warzywami od lat pokutuje jako niezdrowe danie. A przecież odpowiednio przygotowane może być, wręcz przeciwnie, zdrową i pełnowartościową propozycją na lunch. Super prosta i szybka wersja- u mnie w kuchni na pewno będzie gościć częściej, szczególnie, że uwielbiam ajvar, którego użyłam tu jako zamiennika sosu.













porcje: 1
czas: 20 minut

  • 100 g mielonego mięsa wieprzowego ( np. łopatki)
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 pełnoziarnista bułka
  • 4 liście sałaty
  • 3 plasterki pomidora
  • 1 plasterek żółtego sera
  • 1, 5 łyżki sosu ajvar 

  1. Mięso wymieszaj dokładnie z posiekaną cebulą, czosnkiem oraz oliwą. Dopraw pieprzem i solą. Uformuj okrągłego, płaskiego (ok 1- 1.5 cm) kotleta, którego smaż na rozgrzanej patelni grillowej. Po 4 - 5 minutach mięso będzie lekko różowe w środku. Jeśli lubisz mocno wysmażowne, smaż przez 6 - 7 minut.
  2. Bułkę przekrój na pół i podgrzej w mikrofalówce przez 30 sekund, tak aby lekko zmiekła.
  3. Pieczywo posmaruj częścią ajvara i poukładaj na nim warzywa oraz ser. Na serze połóż gotowe, gorące mięso oraz resztę sosu. 
Oczywiście kanapkę trzeba jeszcze złożyć do kupy, ale chyba nie znajdzie się nikt kto potrzebowałby do tego instrukcji :) Smacz!

1 komentarz:

  1. jej, swietnie się prezentuje. uwielbiam domowe fast-foody! są o wiele zdrowsze i przede wszystkim smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń