Bananowa owsianka z czekoladą


Owsiankowy klasyk. Banan i czekolada to jedno z tych połączeń, które brzmią równie dobrze jak pomidor i mozzarella, albo jajko i bekon.



porcje: 1
czas: 15 minut
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 banan
  • 2 kostki deserowej czekolady, pokruszonej lub startej

  1. W rondelku zagotuj 1/2 szklanki mleka. Kiedy zacznie wrzeć wsyp płatki owsiane i wymieszaj dokłanie nadal podgrzewając. Gotuj przez 8 minut, na bardzo małym ogniu, często mieszając (jeśli zbyt zgęstnieje dolej więcej mleka).
  2. Banana pokrój na małe kawałki i dodaj do gotujących się płatków owsianych razem z cukrem. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając cały czas, aż kawałki owoców rozpadną się tworząc gładką masę.
  3. Przełóż owsiankę do miski i posyp całość czekoaladą. Do gotowej owsianki możesz także dodać nieco zimnego mleka.

2 komentarze:

  1. Owsiankowy klasyk ! Niech banan +masło orzechowe się chowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze owsianka nie nalezy do moich ulubionych dan, ale ta czekolada mnie przekonala ;)

    OdpowiedzUsuń