Owsiankowy klasyk. Banan i czekolada to jedno z tych połączeń, które brzmią równie dobrze jak pomidor i mozzarella, albo jajko i bekon.
porcje: 1
czas: 15 minut
- 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 banan
- 2 kostki deserowej czekolady, pokruszonej lub startej
- W rondelku zagotuj 1/2 szklanki mleka. Kiedy zacznie wrzeć wsyp płatki owsiane i wymieszaj dokłanie nadal podgrzewając. Gotuj przez 8 minut, na bardzo małym ogniu, często mieszając (jeśli zbyt zgęstnieje dolej więcej mleka).
- Banana pokrój na małe kawałki i dodaj do gotujących się płatków owsianych razem z cukrem. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając cały czas, aż kawałki owoców rozpadną się tworząc gładką masę.
- Przełóż owsiankę do miski i posyp całość czekoaladą. Do gotowej owsianki możesz także dodać nieco zimnego mleka.
Owsiankowy klasyk ! Niech banan +masło orzechowe się chowa ;)
OdpowiedzUsuńMoze owsianka nie nalezy do moich ulubionych dan, ale ta czekolada mnie przekonala ;)
OdpowiedzUsuń