Grillowana cykoria z pistacjami, kozim serem i winogronami

W połączeniu pistacji, słonego sera feta i słodkich owoców zakochałam się już dawno temu. W tym przepisie wykorzystałam te składniki jako dodatek do grillowanej cykorii skąpanej w rozkosznym, słodko-kwaśnym sosie na bazie miodu i octu winnego. To nietypowe, nieco zaskakujące danie nieco umiliło mi dzisiejsze bure i deszczowe popołudnie. 














czas: 30 minut
porcje: 1

  • 1 cukinia
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 garstka pistacji
  • 3-4 winogrona
  • 20 g sera feta
  1. Cykorię przekrój na pół (wzdłuż). Posól i odstaw na 10 minut. Kiedy puści sok wypłucz ją delikatnie pod bieżącą wodą.
  2. W między czasie przygotuj sos. Miód podgrzej aż stanie się zupełnie płynny. Dodaj ocet winny oraz oliwę. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do sosu. Odstaw na kilka minut a następnie pokryj sosem cykorię tak, żeby płyn dostał się pomiędzy liście.
  3. Połówki cykorii ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż z dwóch stron, po 3 minuty każda.
  4. Gotową cykorię posyp mieszanką przygotowaną z posiekanych pistacji, winogron pokrojonych w plasterki oraz pokruszonego sera.



Jeśli kupujemy cykorię warto zwrócić uwagę na to, żeby nie były zbyt duże. Mniejsze sztuki są bardziej soczyste i jędrne.





Zobacz również:

 Dwuskładnikowe jajeczno-serowe gniazdka śniadaniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz