Marchewkowe babeczki z orzechami i waniliowym kremem z serka philadelphia.

Są takie rzeczy, które zawsze i bez wyjątków poprawiają humor. Mój nastrój był dzisiaj, z powodu nagłego pojawienia się wiosennej pogody, wystarczająco dobry. A kiedy po pysznym obiedzie zjadłam tą babeczkę zaczęłam się niekontrolowanie śmiać. Nie znam drugiej osoby, która tak się cieszy z powodu jedzenia, że śmieje się w trakcie posiłku, ale cóż, ja tak mam. I to najbardziej wstydliwa rzecz, do której jestem skłonna się przyznać publicznie.










porcje: 12 babeczek
czas: 1.5 h
wartość eneretyczna: 130 kcal

Babeczki marchewkowe z orzechami:
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
  1. Wymieszaj w dużym naczyniu wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę i sól.
  2. Jajka roztrzep trzepaczką, powoli dolewaj olej. Wymieszaj dokładnie aż składniki połączą się.
  3. Wlej masę do suchych składników i dorzuć marchewkę i orzechy. Na początku masa może wydawać się zbyt sucha, ale po dokładnym wymieszaniu ciasto powinno być w sam raz.
  4. Formę na babeczki wyłóż papilotkami na babeczki i wlewaj do nich po dwie łyżki ciasta (ok. połowa. papilotki).Wyrównaj powierzchnię by ciasto równo rosło.
  5. Piecz babeczki w 180 stopniach przez około 40 minut (patyczek wetknięty do środka powinien być suchy). Studź w formie, aby nie opadły!

Waniliowy krem z serka philadelphia:
  • 150 g naturalnego serka philadelphia lub podobnego (piątnica, łaciaty itd.)
  • 80 g śmietany 18% (w ramach oszczędności kalorii, oczywiście można użyć także śmietanki deserowej 30%)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  1. Śmietanę wymieszać za pomocą miksera z cukrem puderem.
  2. Dodawać po łyżce serek cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. 
  3. Nakładać na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub noża. 




Ciasto jest idealne - wilgotne i ciężkie. Orzechy są chyba nieodłącznym już elementem ciasta marchewkowego i bez nich ciężko jest je sobie wyobrazić. Krem łączy lekko słony smak serka philadelphia z waniliowym zapachem i słodyczą. Naprawdę pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz