Ryż smażony z marchewką, papryką i rukolą


Sesja prawie skończona, co oznacza, że na pewno będę więcej pracować nad blogiem i przepisami. Dzisiaj przepis zainspirowany daniem Jamie'go Oliviera z książki "15 minut w kuchni" (jestem nią zachwycona - polecam!).




porcje: 2
czas: 45 minut

  • 1 torebka ugotowanego, brązowego ryżu
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w piórka
  • 7 małych pieczarek, obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 1 duża marchewka, starta na grubych oczkach
  • 3/4 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 2 garści posiekanej włoskiej kapusty
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki kiełków lucerny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne i soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  1. Oliwę wlej na patelnię i rozgrzej. Na dość mocnym ogniu, ciągle mieszając podsmaż cebulę, marchewkę, grzyby oraz paprykę.
  2. Gdy składniki zmiękną dodaj kapustę. Nadal mieszając zmaż przez kolejne 2-3 minuty po czym dodaj ryż. Posól do smaku, dodaj pieprz cayenne i słodką paprykę. 
  3. Przestań podgrzewać patelnię i do wciąż gorącego dania dodaj kiełki i rukolę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz