Grillowana pierś z kurczaka w połączeniu z sosem z słodkich truskawek i octem balsamicznym. Do tego młody, kruchy groszek cukrowy z dodatkiem pikantnej papryki. Pomysł na pyszny obiad na diecie ograniczającej węglowodany.
porcje: 1
czas: 30 minut
- 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
- 6-7 dużych truskawek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 garść młodego groszku cukrowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka posiekanej, zielonej papryki ostrej
- sól, pieprz, oregano
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyść i opłucz. Posól, popieprz i posyp oregano z obu stron, lekko wetrzyj przyprawy. Połóż na rozgrzanej patelni grillowej i smaż z obu stron.
- Truskawki posiekaj drobno i wrzuć na suchą patelnię. Mieszając czekaj aż puszczą sok. Dolej ocet winny i cukier, wymieszaj i smaż przez 5 minut na bardzo małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
- Groszek oczyść z szypułek i umieść w misce. Zalej wrzątkiem i wyjmij po dwóch minutach. Masło rozpuść na patelni, dorzuć ostrą paprykę i duś przez chwilę. Dodaj groszek, posól całość i na mocnym ogniu smaż około 2 minut ciągle mieszając.
- Gdy pierś z kurczaka będzie lekko rumiana z obu stron przełóż ją na talerz i polej sosem truskawkowo-balsamicznym. Podawaj z groszkiem.
Zobacz również:
Ten groszek wydaje się być supersmaczny!
OdpowiedzUsuń