Grillowany kurczak z truskawkowo-balsamiczną redukcją i pikantnym groszkiem

Grillowana pierś z kurczaka w połączeniu z sosem z słodkich truskawek i octem balsamicznym. Do tego młody, kruchy groszek cukrowy z dodatkiem pikantnej papryki. Pomysł na pyszny obiad na diecie ograniczającej węglowodany. 

















porcje: 1
czas: 30 minut
  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 6-7 dużych truskawek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 garść młodego groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka posiekanej, zielonej papryki ostrej
  • sól, pieprz, oregano


  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyść i opłucz. Posól, popieprz i posyp oregano z obu stron, lekko wetrzyj przyprawy. Połóż na rozgrzanej patelni grillowej i smaż z obu stron.
  2. Truskawki posiekaj drobno i wrzuć na suchą patelnię. Mieszając czekaj aż puszczą sok. Dolej ocet winny i cukier, wymieszaj i smaż przez 5 minut na bardzo małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
  3. Groszek oczyść z szypułek i umieść w misce. Zalej wrzątkiem i wyjmij po dwóch minutach. Masło rozpuść na patelni, dorzuć ostrą paprykę i duś przez chwilę. Dodaj groszek, posól całość i na mocnym ogniu smaż około 2 minut ciągle mieszając.
  4. Gdy pierś z kurczaka będzie lekko rumiana z obu stron przełóż ją na talerz i polej sosem truskawkowo-balsamicznym. Podawaj z groszkiem.



Zobacz również:













1 komentarz: