Panna cotta to włoski deser na bazie śmietany, mleka, cukru i żelatyny podawany z owocami, karmelem i innymi słodkimi dodatkami. Wersja tradycyjna to prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego ostatnio zdecydowałam się na odchudzoną wersję na bazie jogurtu greckiego.
porcje: 3
czas: 15 minut + 3 h
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnego mleka i odstaw na 10 minut. W międzyczasie podgrzej pozostałe mleko dodając do niego ziarna ze strąka wanilii oraz pozostałą skórkę (którą po podgrzaniu musisz usunąć z mleka).
- Dodaj gorące mleko do żelatyny i mieszaj intensywnie aż ta zupełnie się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
- Jogurt grecki wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj roztwór mleka i żelatyny. Rozlej masę do miseczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj ze świeżymi owocami, syropami, czekoladą lub karmelem.
Jeśli już schłodzona panna cotta nie chce wyskoczyć z formy na talerz wystarczy zanurzyć dno pojemnika na 10 sekund w gorącej wodzie. Smak deseru na jogurcie greckim jest oczywiście nieco inny od oryginału - bardziej kwaskowaty i mniej tłusty. Dlatego świetnie gra ze słodkimi dodatkami takimi jak czekolada lub karmel (polecam naturalny syrop rabarbarowy!).
Zobacz również:
Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html