W połączeniu pistacji, słonego sera feta i słodkich owoców zakochałam się już dawno temu. W tym przepisie wykorzystałam te składniki jako dodatek do grillowanej cykorii skąpanej w rozkosznym, słodko-kwaśnym sosie na bazie miodu i octu winnego. To nietypowe, nieco zaskakujące danie nieco umiliło mi dzisiejsze bure i deszczowe popołudnie.
porcje: 1
- 1 cukinia
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 garstka pistacji
- 3-4 winogrona
- 20 g sera feta
- Cykorię przekrój na pół (wzdłuż). Posól i odstaw na 10 minut. Kiedy puści sok wypłucz ją delikatnie pod bieżącą wodą.
- W między czasie przygotuj sos. Miód podgrzej aż stanie się zupełnie płynny. Dodaj ocet winny oraz oliwę. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do sosu. Odstaw na kilka minut a następnie pokryj sosem cykorię tak, żeby płyn dostał się pomiędzy liście.
- Połówki cykorii ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż z dwóch stron, po 3 minuty każda.
- Gotową cykorię posyp mieszanką przygotowaną z posiekanych pistacji, winogron pokrojonych w plasterki oraz pokruszonego sera.
Jeśli kupujemy cykorię warto zwrócić uwagę na to, żeby nie były zbyt duże. Mniejsze sztuki są bardziej soczyste i jędrne.
Zobacz również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz