Fritatta jest prosta i szybka, idealna jako obiad po powrocie z pracy po długim dniu. Zdecydowałam się na wersję z piekarnika z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół, brokułów i czerwonej cebuli. Na wierzchu ułożyłam wędzony ser, który świetnie współgra z brokułami.
czas: 30 minut
porcje: 2
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- płaska łyżeczka soli
- szczypta czarnego pieprzu i pieprzu cayenne
- 2 garści brokuła (tylko kwiaty rozdzielone na mniejsze części)
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 6 czarnych oliwek
- 2 garści posiekanych: koperku, pietruszki i szczypiorku
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 plastry wędzonego sera
- Brokuły, cebulę oraz oliwki podsmaż na patelni, aż warzywa lekko zmiękną.
- Jajka roztrzep (możesz użyć miksera). Nadal mieszając dodawaj powoli mąkę kukurydzianą. Upewnij się, że oba składniki dobrze się ze sobą połączyły i że masa jest lekka i napowietrzona. Dodaj sól, pieprz oraz zioła.
- Podsmażone warzywa umieść w niewielkiej formie (ok. 15 cm długości) wysmarowanej olejem. Zalej masą jajeczną. Potrząśnij lekko formą by upewnić się, że masa dobrze osiadła.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez 5 minut. Gdy frittata lekko zsiądzie się na jej wierzchu ułóż ser. Piecz kolejne 10 minut, aż powierzchnia dania zarumieni się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz