Gozleme to tradycyjna, turecka przekąska z cienko rozwałkowanego ciasta z przeróżnymi dodatkami. Smaży się je na żeliwnej patelni i podaje na ciepło z sosami. Już od dawna chciałam wypróbować ten przepis i wyszło świetnie. Szpinak i feta to połączenie, które nie wychodzi z mody i świetnie pasował jako nadzienie do ciasta. Można oczywiście zdecydować się na różne warianty: grzyby, sery lub mięso - możliwości jest całe mnóstwo.
czas: 1.5 h
porcje: 6
Ciasto:
- 300 mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Farsz:
- 5 dużych garści szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 3 plastry sera feta
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- Drożdże rozpuść w naczyniu z dwiema łyżkami wody. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn drożdżowy. Dodaj oliwę. Wymieszaj wszystko dokładnie nożem i powoli dolewaj wodę aż ciasto będzie nadawało się do zagniatania. Zagnieć razem wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć twarde. Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (45-60 min.).
- W międzyczasie przygotuj nadzienie: cebulę i czosnek posiekaj drobno. podsmaż na oliwie. Szpinak pokrój w spore kawałki, wrzuć na patelnię. Mieszaj intensywnie. Gdy szpinak zwiędnie posól, i popieprz intensywnie.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Pokrój na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na jedną połowę kwadrata nakładaj szpinak. Rozkrusz na nim nieco fety i przykryj drugą połową ciasta. Boki zalep (mogą stawiać opór - nie zawahaj się użyć siły;).
- Rozgrzej patelnię grillową. Smaż ok. 3-4 minut z każdej strony, aż ciasto się zarumieni. Podawaj z sosem czosnkowym.
Zobacz również:
Czuję, że to moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Jeśli wypróbujesz przepis, daj znać jak wrażenia:)
Usuńprzepis porywam!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało:) Pozdrawiam!
Usuńtaka polska wersja, tj. grzyby i kapusta, tez przejdzie?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak;)
Usuń