porcje: 2
czas: 40 minut
- 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
- skórka otarta z 1/2 małej cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- 1 torebka brązowego ryżu
- 1/2 papryki czerwonej
- 5 pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- świeża bazylia, oregano i koperek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- Pierś z kurczaka pokrój w podłużne kawałki i umieść w misce. Dodaj skórkę cytrynową, 1 łyżkę oliwy oraz przyprawy i dokładnie pokryj nimi kurczaka, smaż z obu stron około 6 minut
- Ryż gotuj pod przykryciem około 30 minut.
- Pieczarki pokrój w ćwiartki, paprykę w podłużne paski a cebulę w średnią kostkę. Smaż na rozgrzanej oliwie razem z posiekanym chilli przez 10 minut.
- Dodaj ugotowany ryż i podsmażaj wszystko razem przek kolejne 5 minut, dodając posiekane zioła i przyprawiając według uznania.
- Gotowy ryż oraz kurczaka ułóż na talerzu. Podawaj posypane koperkiem, opcjonalnie ze słonym serem typu feta tak jak na zdjęciu.
kocham dania z ryżem i kurczakiem. to chyba moje ulubione zestawienie obiadowe :) i zdrowe!
OdpowiedzUsuń