Sesja prawie skończona, co oznacza, że na pewno będę więcej pracować nad blogiem i przepisami. Dzisiaj przepis zainspirowany daniem Jamie'go Oliviera z książki "15 minut w kuchni" (jestem nią zachwycona - polecam!).
porcje: 2
czas: 45 minut
- 1 torebka ugotowanego, brązowego ryżu
- 1 cebula, obrana i pokrojona w piórka
- 7 małych pieczarek, obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 1 duża marchewka, starta na grubych oczkach
- 3/4 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 2 garści posiekanej włoskiej kapusty
- 2 garści rukoli
- 2 łyżki kiełków lucerny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta pieprzu cayenne i soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Oliwę wlej na patelnię i rozgrzej. Na dość mocnym ogniu, ciągle mieszając podsmaż cebulę, marchewkę, grzyby oraz paprykę.
- Gdy składniki zmiękną dodaj kapustę. Nadal mieszając zmaż przez kolejne 2-3 minuty po czym dodaj ryż. Posól do smaku, dodaj pieprz cayenne i słodką paprykę.
- Przestań podgrzewać patelnię i do wciąż gorącego dania dodaj kiełki i rukolę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz