Wiosna dopiero co się zaczęła, a już znikła nie wiadomo gdzie. Czas pędzi przed siebie jak szalony.
W kuchni też wszystko się zmienia. Sezon na szparagi powoli dobiega końca, dlatego czas najwyższy na jakiś przepis z ich użyciem. Kremowa zupa ze szparagów to pomysł na szybki, prosty i lekki obiad. Idealnym dodatkiem będą chrupiące, żytnie grzanki z nutą czosnku.
- 8 dużych, obranych szparagów
- 3 ziemniaki
- 0.5 litra bulionu
- sól, pieprz
- garść płatków migdałowych
- świeży, posiekany tymianek
- 2 kromki żytniego pieczywa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 litra bulionu
- sól, pieprz
- garść płatków migdałowych
- świeży, posiekany tymianek
- 2 kromki żytniego pieczywa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Szparagi pokrój w niewielkie kawałki (około 3 centymetry) i razem z obranymi ziemniakami zagotuj w bulionie do miękkości. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj na gładką masę.
2. Płatki migdałowe wrzuć na suchą, gorącą patelnię i podpraż aż lekko się zarumienią (nie za długo, bo staną się gorzkie). Użyj ich (razem z tymiankiem) do posypania zupy tuż przed podaniem.
3. Przygotuj grzanki: na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chleb aż będzie chrupiący. Natrzyj ząbkiem czosnku.
1. Szparagi pokrój w niewielkie kawałki (około 3 centymetry) i razem z obranymi ziemniakami zagotuj w bulionie do miękkości. Dopraw solą i pieprzem i zblenduj na gładką masę.
2. Płatki migdałowe wrzuć na suchą, gorącą patelnię i podpraż aż lekko się zarumienią (nie za długo, bo staną się gorzkie). Użyj ich (razem z tymiankiem) do posypania zupy tuż przed podaniem.
3. Przygotuj grzanki: na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż chleb aż będzie chrupiący. Natrzyj ząbkiem czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz