Dzień lemoniady i miętowo-arbuzowy napój cytrynowy

A więc istnieje takie święto jak dzień lemoniady. Wypada dzisiaj. Ktoś, gdzieś być może je nawet obchodzi. W Polsce chyba raczej się nie przyjmie. O tym jakże ważnym dniu poinformował mnie, jak zawsze niezastąpiony w dostarczaniu zbędnych informacji, twitter. W każdym razie - to już pewnie ostatnie słoneczne dni tego lata, postanowiłam więc dorzucić swoją cegiełkę do Dnia Lemoniady. Światowego.















  • 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
  • 1 garść arbuza pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka listków mięty
  • kilka kostek lodu
  • woda

Cytrynę w plasterkach, miętę oraz cukier włóż do miski. Ugniataj tłuczkiem lub łyżką aż cytryna wypuści sok. Zalej wodą i wymieszaj dokładnie aż do rozpuszczenia cukru. Do szklanki włóż arbuza i kostki lodu i wlej cytrynową mieszankę. Udekoruj miętą i cytryną.



Zobacz również:

 Caponata - włoski, wegetariański gulasz z oberżyny











Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i warzywami z serem feta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz