A więc istnieje takie święto jak dzień lemoniady. Wypada dzisiaj. Ktoś, gdzieś być może je nawet obchodzi. W Polsce chyba raczej się nie przyjmie. O tym jakże ważnym dniu poinformował mnie, jak zawsze niezastąpiony w dostarczaniu zbędnych informacji, twitter. W każdym razie - to już pewnie ostatnie słoneczne dni tego lata, postanowiłam więc dorzucić swoją cegiełkę do Dnia Lemoniady. Światowego.
- 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
- 1 garść arbuza pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka brązowego cukru
- kilka listków mięty
- kilka kostek lodu
- woda
Cytrynę w plasterkach, miętę oraz cukier włóż do miski. Ugniataj tłuczkiem lub łyżką aż cytryna wypuści sok. Zalej wodą i wymieszaj dokładnie aż do rozpuszczenia cukru. Do szklanki włóż arbuza i kostki lodu i wlej cytrynową mieszankę. Udekoruj miętą i cytryną.
Zobacz również:
Caponata - włoski, wegetariański gulasz z oberżyny
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i warzywami z serem feta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz