Cukinia nadziewana kaszą jaglaną i warzywami z serem feta

Wróciłam z wakacji i ruszam z pracą na blogu. Z blisko 20-sto kilogramowym plecakiem na ramionach nie wypoczęłam zbyt dużo, ale uzbierałam mnóstwo doświadczeń i inspiracji na kilka najbliższych miesięcy. Że już nawet nie wspomnę o zabójczej, hebanowej opaleniźnie. Po często wątpliwego uroku kaukaskim jedzeniu (o tym co nieco w najbliższym czasie) postanowiłam przygotować coś prostego i lekkiego. Mam słabość do nadziewanych warzyw, a w przypadku cukinii ilość wersji jest niemal nieograniczona. Ta, zawierająca w farszu kaszę oraz mnóstwo ziół, to wszystko czego potrzeba na obiad. 







  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka, starta
  • 1/2 torebki kaszy jaglanej
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1 duża garść świeżej bazylii
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 grube plastry sera feta
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz, oliwa


  1. Cukinię przekrój wzdłuż i usuń miąższ za pomocą łyżeczki tworząc kształt łódki (pozostaw około 0.5 centymetra do skórki). Posól i odstaw na bok. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Cebulę i czosnek pokrój drobno, podsmaż na łyżce lub dwóch oliwy. Dodaj marchew oraz miąższ z cukinii. Smaż około 5 minut aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodaj kaszę,  posiekane zioła (szczypiorek, bazylię, pietruszkę oraz majeranek) oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Przygotowane wcześniej łódki z cukinii opłucz wodą, osusz i nasmaruj delikatnie oliwą. Piecz w 200 stopniach przez około 7 minut aż będą miękkie. Do środka łódek włóż farsz, na wierzchu rozkrusz delikatnie ser feta. Piecz przez kolejne 4 minuty.




Zobacz również:











4 komentarze: