Zupa z pieczonej marchwi i kopru włoskiego

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa-krem z pieczonej, słodkiej marchewki i kopru włoskiego według przepisu Jamiego Oliviera. Świetnie idzie w parze z pieczywem - tradycyjnym chlebem lub chlebkami naan.



Składniki:

- 1 kg marchewki
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- pieprz ziarnisty
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 litra bulionu warzywnego
- jogurt naturalny/ śmietana

Przygotowanie:

1. Marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Koper włoski pokrój na ćwiartki, a cebulę w grube plastry. Ułóż warzywa w naczyniu do pieczenia, skrop oliwą do pieczenia i dodaj kilka ziaren pieprzu. Piecz w 190 stopniach przez 20 minut, po tym czasie zamieszaj i dodaj nie obrane z łupinek ząbki czosnku. Piecz kolejne 20 minut aż warzywa będą miękkie i lekko brązowe.

2. Obierz czosnek i wrzuć upieczone warzywa do garnka z bulionem warzywnym. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut po czym zmiksuj ręcznym blenderem. Podawaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną i pieczywem.


Zobacz również:

2 komentarze: