Słodkie, kruche rożki z kremem budyniowym

Rurka z bitą śmietaną to smak nie do podrobienia. Nie wiem co sprawia, że zwykły wafel z kremem smakuje tak niebiańsko dobrze, ale to fakt - tylko źli ludzie nie lubią rurek. Dzisiaj przepis inspirowany tym przysmakiem dzieciństwa, równie pyszny choć zasadniczo różny. Delikatne kruche ciasto i krem budyniowy tworzą przepyszne połączenie. Wersja nr. 2 to rurki wypełnione bitą śmietaną, która, mam wrażenie, sprawdza się doskonale w niemal wszystkich deserach.











Zacznę od spraw technicznych. Do przygotowania ciastek, potrzebne będą specjalne, stożkowate foremki do pieczenia rurek, do kupienia bez większych problemów w branżowych sklepach (foto). Nie masz takich? Możesz zastępczo użyć foremek zrobionych domowym sposobem z kilku warstw folii aluminiowej zwiniętej w kształt stożka, na dłuższą metę polecam jednak kupić foremki - słodkie wypieki to nie ich jedyne zastosowanie, mogą być naprawdę przydatne w kuchni.


porcje: 35 rożków
czas: 1.5 h

ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem: 
  • 1 budyń śmietankowy, niesłodzony
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj na stolnicy z dobrze schłodzonym masłem. Dodaj żółtka utarte z cukrem, śmietanę oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto aż składniki się połączą, zawiń w folię i schowaj do lodówki na około godzinę.
  2. Cienko rozwałkuj ciasto (około 3 mm) i pokrój w paski o wymiarach 4x20 centymetrów. Nawijaj paski na foremki do pieczenia rurek i piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Opcjonalnie przed pieczeniem posmaruj rurkę białkiem i posyp cukrem kryształem.
  3. Budyń przygotuj tak jak w instrukcji na opakowaniu, użyj jednak mniejszej ilości mleka (tylko 250 ml.). Przestudź gotowy budyń i dodaj do niego pokrojone w kostkę masło i miksuj aż masa będzie gładka. Wtedy dodaj cukier i wymieszaj dokładnie.
  4. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z długą końcówką i nadziewaj rożki (można to również zrobić łyżeczką - nie będzie to bardzo dokładne, ale również działa). 




Oczywiście rurki można nadziewać dowolnym kremem. Ja lubię mieszankę bitej śmietany i świeżych owoców np. malin. Rurki można również podawać polane czekoladą lub lukrowane - możliwości jest całe mnóstwo.



Zobacz również:

 Najlepszy keks z orzechami i suszonymi owocami

3 komentarze: