Ziołowa frittata z brokułami i wędzonym serem.

Fritatta jest prosta i szybka, idealna jako obiad po powrocie z pracy po długim dniu. Zdecydowałam się na wersję z piekarnika z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół, brokułów i czerwonej cebuli. Na wierzchu ułożyłam wędzony ser, który świetnie współgra z brokułami. 
















czas: 30 minut
porcje: 2

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu i pieprzu cayenne
  • 2 garści brokuła (tylko kwiaty rozdzielone na mniejsze części)
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 garści posiekanych: koperku, pietruszki i szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy 
  • 3-4 plastry wędzonego sera
  1. Brokuły, cebulę oraz oliwki podsmaż na patelni, aż warzywa lekko zmiękną. 
  2. Jajka roztrzep (możesz użyć miksera). Nadal mieszając dodawaj powoli mąkę kukurydzianą. Upewnij się, że oba składniki dobrze się ze sobą połączyły i że masa jest lekka i napowietrzona. Dodaj sól, pieprz oraz zioła.
  3. Podsmażone warzywa umieść w niewielkiej formie (ok. 15 cm długości) wysmarowanej olejem. Zalej masą jajeczną. Potrząśnij lekko formą by upewnić się, że masa dobrze osiadła.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz przez 5 minut. Gdy frittata lekko zsiądzie się na jej wierzchu ułóż ser. Piecz kolejne 10 minut, aż powierzchnia dania zarumieni się.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz