Wegetariańska moussaka z winnym sosem pomidorowym

Kulinarnych podróży ciąg dalszy. Tym razem zawędrowałam nieco bliżej. Moussaka to tradycyjna potrawa w Grecji i na Bałkanach. Jej podstawowa wersja składa się z zapiekanych naprzemiennie ułożonych plastrów bakłażana i ziemniaków z różnymi dodatkami - najczęściej mielonym mięsem lub pomidorowym sosem. Ja zdecydowałam się na wersję urozmaiconą jedną warstwą cukinii oraz sosem pomidorowym z dodatkiem czosnku, czerwonej cebuli oraz czerwonego wina.











czas: 1.5-2 h.
porcje: 4
  • 1 bakłażan
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 kieliszek czerwonego, słodkiego wina (ja użyłam porto)
  • 5 plastrów sera (najlepiej mozzarelli)
  • sól, pieprz

  1. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno. Podsmaż na łyżce oliwy. Dadaj przecier i podgrzej aż zacznie bulgotać. Dolej wino i na bardzo małym ogniu redukuj płyn aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną pietruszkę, koperek oraz szczypiorek. Dopraw hojnie solą i pieprzem.
  2. Bakłażana, ziemniaki oraz cukinię pokrój w jak najcieńsze plasterki (możesz posłużyć się tarką). W okrągłej, wysokiej formie układaj warzywa, bez pozostawiania wolnej przestrzeni, w warstwy. Najpierw ziemniaki, później bakłażany, cukinia, jeszcze raz ziemniaki i bakłażan. Każdą warstwę smaruj sosem.
  3. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni i piecz moussakę przez około godzinę. Gdy warzywa zmiękną, posyp wierzch dania serem i wstaw do piekarnika. Poczekaj aż ser się rozpuści i serwuj na ciepło.
Uwaga: mousaka po wyjęciu z piekarnika jest nieco niestabilna. Jeśli pokroisz ją tuż po przygotowaniu warstwy będą się rozjeżdżać. Daj jej zatem chwilę odczekaj. Problem ten znika przy podgrzewaniu dania.








2 komentarze: