Portugalskie babeczki cytrynowe z waniliową nutą

Kilka lat temu mój ojciec wrócił do domu z przepisem na portugalskie ciasto cytrynowe i życzeniem jego przygotowania. Nikt nie wie od kogo go dostał ani skąd wiedział, że ciasto ma coś wspólnego z Portugalią. W każdym razie od tamtego dnia portugalskie, jak uparcie twierdzi ojciec, ciasto stale gości na naszym stole. Choć prawdopodobnie nigdy nie gościło na żadnym portugalskim.














Mimo braku południowych korzeni ciasto jest naprawdę pyszne - wilgotne, ciężkie, pachnące cytryną i wanilią. Idealne w połączeniu z kawą w deszczowy poranek, dokładnie taki jaki dziś przywitał Warszawę. Przez chwilę można się rozmarzyć i pomyśleć o wakacjach... gdzieś na portugalskim wybrzeżu.


porcje: 16 babeczek
czas: 1 h

  • 100 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do wysokiego naczynia. Dodaj cukier i miksuj razem na średnich obrotach, aż składniki połączą się ze sobą. Dodawaj po jednym jajku nadal miksując. 
  2. Do masy dodaj kolejno skórkę cytrynową, mąkę, proszek oraz sodę. Miksuj ciasto przez około 2 minuty (powinno być gęste i dość ciężkie).
  3. Dodaj płynne składniki: najpierw sok cytrynowy, następnie maślankę, ekstrakt oraz olej. Wymieszaj dokładnie.
  4. Do formy na muffiny włóż papilotki do babeczek. Każdą z nich wypełnij do 2/3 wysokości ciastem. Wyrównaj dokładnie jego powierzchnię.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni . Piecz babeczki przez około 20 minut aż lekko zarumienią się przy brzegach. Sprawdź wykałaczką czy upiekły się w środku.
Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babeczki podawaj z kremem, na przykład takim jak w marchewkowych babeczkach z orzechami i kremem waniliowym.












Zobacz również:

Marchewkowe babeczki z orzechami i waniliowym kremem z serka philadelphia


Bananowa owsianka z czekoladą

4 komentarze:

  1. dzięki za wpis, chce tam pojechać więc trochę znajomości kulinarnych sie przyda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. udanej podróży:) jeśli wypróbujesz przepis daj znać jak smakowało!

      Usuń
  2. byłam w Portugalii w minione wakacje i muszę przyznać, że rzeczywiście! popularne są u nich ciastka w ogóle - małe, ciasne lokale z kawą i różnymi wypiekami można spotkać w Lizbonie praktycznie na każdej uliczce. Pamiętam smak takich ciężkich, słodkich babeczek, jak ciasta sypanego. myślę więc, że jest w tym trochę prawdy:) spróbuję i dam znać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz koniecznie! jeszcze nigdy nie byłam w Portugalii, może uda mi się tam dotrzeć w tym roku i sprawdzić te małe kawiarenki - uwielbiam takie klimaty :)

      Usuń